27-oji Tarptautinė triukšmo supratimo diena (INAD)

Tarptautinė triukšmo supratimo diena (INAD)

Prisijunkite prie asmenų ir organizacijų visame pasaulyje švęsdami 27-ąją kasmetinę Tarptautinę triukšmo supratimo dieną (INAD), 2022 m. balandžio 27 d. Padėkite didinti informuotumą apie žalingą triukšmo poveikį klausai, sveikatai ir gyvenimo kokybei, įkvėpkite pozityvių veiksmų savo bendruomenėje.

Atsižvelgdami į visuotinę sveikatos problemą, su kuria susiduria daugelis iš mūsų, raginame visus planuoti vietos triukšmo informavimo veiklą tik tada, kai tai saugu jūsų bendruomenėje. Tuo tarpu socialinėje žiniasklaidoje esate kviečiami pasikeisti. Galite peržiūrėti žymas su grotelėmis ir atsisiųsti INAD logotipą puslapyje: noiseawareness.org

Yra tiek daug priežasčių, kodėl norisi sumažinti triukšmo garsumą.


Saugokite savo klausą, saugokite savo sveikatą!


Apie INAD

Tarptautinę triukšmo supratimo dieną (INAD) įsteigė Klausos ir komunikacijos centras (CHC – Center for Hearing and Communication), siekdamas atkreipti visuomenės dėmesį į žalingą triukšmo poveikį klausai, sveikatai ir gyvenimo kokybei.

Nuo pat savo veiklos pradžios 1996 m., INAD nariai yra visose JAV valstijose, taip pat valstybių grupės beveik visuose pasaulio žemynuose.

Kodėl mums taip rūpi nepageidaujamas triukšmas? Per trumpą laiką triukšmas sukelia stresą (gerai žinomas faktas), o stresas yra pavojingas mūsų sveikatai. Ilgainiui triukšmas sukelia klausos praradimą, o pats klausos praradimas kenkia mūsų sveikatai ir gerovei. Vis daugiau mokslinių tyrimų sieja klausos praradimą su socialine izoliacija, depresija, padidėjusia griuvimo rizika ir netgi Alzheimerio ir kitų demencijos formų atsiradimu.

Triukšmo lygis decibelais:

  • Pneumatinis tikslusis grąžtas – 119 dB
  • Perforuotas grąžtas – 114 dB
  • Grandininis pjūklas – 110 dB
  • Dažų purkštuvas – 105 dB
  • Rankinis grąžtas – 98 dB
  • Niosh rekomenduojama poveikio riba – 85 dB
  • Įprastas pokalbis – 60 dB
  • Šnabždesys – 30 dB

Šaltinis: Amerikos Nacionalinis darbuotojų saugos ir sveikatos institutas – The National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH)